ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Generator

Ako zubný kaz vzniká?

Bea radí
Ako zubný kaz vzniká?

            Keď zubný povlak, ktorý je tvorený zvyškom jedla, mikroorganizmami a odlúpenými bunkami tkanív z dutiny ústnej, pretrváva dlhodobo na povrchu zubov, začnú sa tvrdé tkanivá odvápňovať a vznikajú tzv. demineralizácie, ktoré pozorujeme ako biele fliačiky. Hovoríme o odvápneniach. Nachádzajú sa len v povrchovej vrstve zuba, nazývanej sklovina, a tento stav sa dá zvrátiť a progresia zubného kazu sa dá v tomto štádiu zastaviť. Časom nestáva ukladanie pigmentov do týchto miest a biely fliačik sa zmení na hnedý, čo je lepší variant, lebo je veľká pravdepodobnosť, že sa kaz zastavil, pokiaľ je fliačik tvrdý.

            Tá horšia možnosť je, keď dochádza k zväčšovaniu lézie a mäknutiu tkanív. Nastáva ich rozpúšťanie a stav postupuje do hlbších štruktúr, do zuboviny, a vzniká takzvaná kavita, ktorá vyzerá ako „jamka“. Zubný kaz v zubovine môže byť citlivý, vzhľadom na to, že v tomto tkanive sa nachádzajú „rúrky“ obsahujúce tekutinu, ktorej pohybom je dráždená zubná dreň obsahujúca cievy a nervy. Dieťa sa môže sťažovať na citlivosť zuba pri jedení, avšak pokiaľ kaz nezasahuje do zubnej drene (laicky nazývanej zubný nerv) a tá nie je zapálená celá, nie je tu prítomná spontánna bolesť.

            Pri ďalšom postupe môže kaz zasahovať až do spomenutej zubnej drene, kedy sa už pridávajú symptómy spontánnej bolesti, najmä večer a v noci.

            Treba zdôrazniť, že sklovina mliečnych zubov je približne trojnásobne tenšia než sklovina trvalých zubov a preto sa zubný kaz šíri oveľa rýchlejšie v mliečnom chrupe a včasná intervencia je základ, aby sme predišli zbytočnej bolesti a náročnejším zákrokom.

X
Registrujte vaše dieťa na pediatriu
Registrovať