Strojček u detí alebo kedy je vhodný čas na ortodontickú liečbu?

Magazín
Strojček u detí alebo kedy je vhodný čas na ortodontickú liečbu?

Návšteva stomatológa občas skončí príjemným skonštatovaním, že chrup vášho dieťaťa je zdravý. Občas sa kde-tu objaví nejaký kaz. Lenže niektoré návštevy sa končia odporúčaním zájsť k čeľustnému ortodontistovi a túto návštevu veru neodkladajte.

Zubný strojček nerieši len estetiku úsmevu vášho dieťaťa, aj keď ani tento aspekt netreba zanedbávať. Správne usporiadanie zubov súvisí s celkovým zdravím chrupu a to hneď z niekoľkých dôvodov.

Kedy je však ten najlepší čas na zubný strojček?

Ak so svojou ratolesťou pravidelne navštevujete stomatológa, všetko by malo byť v poriadku. Váš zubný lekár na základe preventívnej prehliadky posúdi, či sa čeľusť vyvíja, ako má, a ak by nastali nejaké komplikácie, odporučí vám návštevu špecialistu. Vek, v ktorom sa stomatológovia zameriavajú na túto diagnostiku, sa začína v takzvanom období zmiešaného chrupu, ktoré je v rozmedzí od 7 až 12 roku dieťaťa. V tomto veku možno korigovať chrup bez extrakcie a vyhnete sa tak operáciám v budúcnosti. Aj keď pri strojčeku platí zásada, že nikdy nie je neskoro.

Príčin, prečo stomatológ môže odporučiť návštevu ortodontistu, je mnoho. Od predhryzov a záhryzov cez asymetrické usporiadanie zubov alebo aj pre medzery medzi zubami. Už spomínaná estetika úsmevu by sa nemala brať na ľahkú váhu. Deti, teda najmä tínedžeri, sa môžu cítiť komfortne v kolektíve aj vďaka defektom ústnej dutiny, čo by mohlo mať vplyv na ich sebavedomie. Ďalej netreba zabúdať, že akékoľvek odchýlky v usporiadaní zubov môžu prerásť do problémov s prijímaním potravy.

Ak sa rozhodneme, že podstúpime liečbu, ako dlho potrvá?

Samozrejme, všetko závisí najmä od druhu problému, ktorý trápi čeľusť vášho dieťaťa. No liečba fixným aparátom pri nezávažných či stredne závažných problémoch trvá od 1 do 2 rokov.

V dnešnej dobe máte k dispozícii nespočetné množstvo možností, ako problém usporiadania zubov riešiť. K dispozícii sú fixné strojčeky, ku ktorým patria už aj neviditeľné zubné strojčeky, ale aj snímateľné aparáty, ktoré sa do úst zavádzajú iba v noci.

Ak by sa vaše dieťa bálo prehliadky u čeľustného ortopéda, môžete ho upokojiť, že táto prehliadka je absolútne bezbolestná.

Sú oblasti v živote, keď ide estetika ruka v ruke s funkčnosťou a v prípade chrupu to platí dvojnásobne. Návšteva ortodontistu je len vkladom do budúcnosti a do zdravia vášho dieťaťa.

X
Registrujte vaše dieťa na pediatriu
Registrovať