Na návštevu k lekárovi bez strachu

Magazín
Na návštevu k lekárovi bez strachu

Predstavte si, že by vaše pravidelné návštevy u zubára či lekára nesprevádzala dráma plná plaču a strachu vašich ratolestí. Strach je prirodzený a iste si aj vy pamätáte, ako ste sa báli vždy, keď sa doma čo i len spomenulo slovo doktor.

Spomienky na sterilné chodby preplnené ľuďmi, nervózny personál a čakárne v nás určite nevyvolávajú nič pozitívne.

Základom, ako predísť traumatickým návštevám lekára, je príprava. Na tému zdravia ľudského tela viete zaobstarať veľa zaujímavých knižiek či maľovaniek, ktoré môžu vaše dieťa vniesť do sveta nemocničného prostredia a lekárskej ambulancie. Aj vďaka tejto hravej forme si dokáže dieťa vybudovať pozitívnu asociáciu spojenú s budúcou návštevou lekára.

Ďalšou dôležitou zásadou je nečakať na bolesť. Nielen v stomatológii, ale aj u pediatra sa oplatí venovať čas preventívnym prehliadkam. Veď ako lepšie vytvoriť pozitívny vzťah než pravidelnou návštevou? Možno si ani nevšimnete, ako si vaša ratolesť vybuduje vzťah so svojím lekárom a bude ho vnímať ako kamaráta.

V každom prípade sa vyvarujte tomu, aby ste využívali strašenie lekárom ako výchovný prostriedok. Ak si vaše dieťa bude spájať návštevu lekára s trestom za neposlušné správanie, asi sa nikdy nezbavíte plačlivých ciest autom. Negatívna motivácia býva často tou najhoršou cestou, ako vo výchove dosiahnuť svoje ciele.

Nezabúdajme, že nemocnice už nie sú také, aké bývali v našom detstve. Každý vnímavý lekár či manažér nemocnice vie, že prostredie a prvý dojem hrajú obrovskú rolu v udržaní si pacienta. Interiér samotných ambulancií či čakární môže prekonať vaše očakávania. Trend známy najmä zo zahraničia sa začína uplatňovať aj u nás. Ide o zohľadnenie potrieb detskej duše a niekedy stačí naozaj málo. Čistý a príjemný priestor doplnený vhodnými farbami či detskými hrami a hračkami dokáže z čakárne spraviť miesto, kde si vaše dieťa vybuduje radostné spomienky spojené s návštevou lekára. Deti veľmi pozitívne vnímajú veselé a živé farby, ktoré podnecujú ich predstavivosť a vyvolávajú v nich príjemný pocit. 

Čas strávený hrou je vždy príjemný. Preto podnetné prostredie doplnené o niečo, čo vaše dieťa zaujíma, zbaví netrpezlivého čakania v čakárni nielen vás, ale aj vaše ratolesti.

Návšteva lekára vždy bola a bude témou pre rodičov. No poctivá príprava, dobrá komunikácia v kombinácii s vhodnými podmienkami sa z hororu a strachu zmení na bežnú návštevu bez strachu, ba dokonca možno aj radostnú.

X
Registrujte vaše dieťa na pediatriu
Registrovať